
DM ile Özofagus Atrezisi Deneyimleri...
Bebeğimle okumak (ama hangi kitapları?)...
Ben küçükken resim yapmayı ve kitap okumayı çok severdim. Bu ikisinin olmadığı bir çocukluk nasıl mutlu geçer bilemiyorum, anlayamıyorum. Bu yüzden kızım da bunları çok sevecek diye düşündüm hep. Gebe kaldığım günden beri de bunları beraber yapacağımız günleri heyecanla bekledim.
Henüz resim yapmak için erken bir dönemdeyiz, DM 1.5 yaşında. Ancak kitap okumak için hiçbir zaman erken değil! :)
Kızımı ilk kucağıma aldığım günlerde onunla öncelikle dokunarak, sonra da konuşarak ve şarkı söyleyerek iletişim kurmaya başladım. Yaklaşık üç aylık olduğunda ise ona ilk büyük resimli kitaplarını aldım ve beraber okumaya başladık. O dönemde oturamadığı için kitap okurken sırt üstü yatıyorduk ve ben kitabı havaya kaldırarak okuyordum. Öyküleri ezberledikçe kendim bir kaç değişiklik yaparak ve kitaptaki adı geçen nesnenin resmini parmağımla göstererek okumaya devam ettim.
7 aylık olduğunda oturmaya başlamıştı ama aynı şekilde her uykudan önce kitap okumaya devam ettik. Her okuma bittiğinde kitabı ona verdim ve elleriyle çevirmesine yardım ettim.
8-9 aylık olduğunda artık hiç yatmaz olmuştu. Oturarak kitap okumaya devam ettik. O sayfaları dilediğince çevirdi, ben hikayeyi ezberimden anlattım.
1 yaş civarında kitapları yemek yerken mama sandalyesinin tepsisine koymaya başladım. O sayfaları çevirmeye devam etti, ben anlattım. Ayrıca arabada yolculuk yaparken de ona bildiği hikayeleri anlatmaya devam ettim.
Daha sonraki dönemde işaret parmağını keşfetti ve kitaplardaki resimleri göstermeye başladı. O gösterdi, ben söyledim. Ben gösterdim, o öğrendi, bir sonraki okumada gösterdi.
Yaklaşık 16 aylıkken kitapları hikayeleri değil sayfalardaki resimlerle yeniden keşfetti ve dinlemeyi bıraktı. Resimleri tanımlamak üzerinden devam ettik...
18 aylık olduğu bu günlerde yeniden dinlemeye başladı. :) O sayfaları çevirdikçe ben anlatıyorum. Özellikle anlatmamı istediği bir sayfa varsa açıp gösteriyor. Yemek yerken ve oyun oynarken bol bol kitap kullanıyoruz.
Başından beri 0-6 yaş arasında okunması tavsiye edilen kitapları tercih ettim. Öncelikle günlük yaşamı anlatan kitaplardan başladım. Daha sonra kitaplardaki resimlerin ne kadar okunaklı, basit, gerçekçi, renkli olduğuna dikkat ettim.
Tübitak Yayınları'ndan "Rüzgarlı Bir Gün" ile başladık okumaya... Kitabı parçaladık ama hala okumaya devam ediyoruz. Daha doğrusu ben kendi uydurduğum, kitabın üzerinde yazandan daha uzun bir hikaye anlatıyorum, DM de sayfalara bakıyor.
Daha sonra bu kitabın serisinden devam ettik; "Güneşli Bir Gün", "Deniz Kıyısında", "Karlı Bir Gün" ve "Çiftlikte" kitaplarına geçtik.
Sonra Julia Donaldson'ı keşfettik. İş Bankası Yayınları'ndan bir çok kitabı yayınlandı. "Salyangoz ile Balina" ile başladık. Çok çok çok eğlenceli bir hikayesi ve güzel resimleri vardı. Daha sonra "Pırtık Tekir"i aldık ve onu da çok sevdi DM. Bu hafta da "Maskeli Fare"yi aldık, henüz ısınma aşamasındayız.
Bunların yanı sıra ABC Yayınları'nın Dokun Hisset kartlarını ve "Şekiller", "Boyutlar", "Sayılar" kitaplarını kullandık, hatta ezberledik. DM bu seriden hiç sıkılmadı. Şu anda da onlarla oynuyor...
Benim çocukluğumun kitapları da DM'nin okuma listesine girdi. 80'li yıllarda Remzi Kitabevi'nin yayınladığı Kuşlar, Böcekler, Denizler, Taşıtlar gibi kitapları da anneannesinin evinde bol bol karıştırıyor.
Elinin altındaki kitaplardan sıkıldığını hissettiğimde yeni bir kitap arayışı içine giriyorum. Ve evden her çıktığımda mutlaka bir kitapçıya uğrayıp ne var ne yok diye çocuk bölümünü karıştırıyorum. :)
Not: Kitap seçimi için ayrıca bkz. http://bianet.org/biamag/kitap--2/142653-insan-yavrularinin-ahlaki-egitimi