top of page

Gebelik ve Annelik Okumaları

Beni tanıyanlar burada uzun bir liste görme beklentisi içine girebilir ama maalesef öyle bir liste yok... Daha doğrusu olamadı.

 

Daha önceki bizim gebelik maceramız başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi ben riskli bir gebelik geçirdim. Neredeyse tüm gebeliğim boyunca evde istirahat ettim. Etmediğim zamanlarda ise kontrollü ve yalnız olmadan hareket ettim. Bu durum aslında bana bol bol okuyacak zaman sağlıyor gibi görünse de öyle olmadı. Olası riskleri azaltmak uğruna tüm önlemleri aldık ve ben 30-32 haftalık olana kadar yüksek dozda progesteron hormonu aldım. Bu hormon beni sürekli uykulu, bitkin ve kimi zaman huzursuz yaptı. Bir şey okumayı denediğimde daha onuncu sayfaya gelemeden uyuya kalıyordum... Hormonu bıraktıktan sonra da ancak gerekli ekipman alışverişini organize edebildim.

Bu nedenle elime gecen birkaç iyi kitap ve internet sayfasına sıkıya tutundum, onlar üzerinden doğru bilgiye ulaşmaya çalıştım. Kızımı düşürmemiş olma ihtimalini de internetten öğrendiğimi hesaba katarsak, annelerin ve doktorların deneyimlerinin böylesine ulaşılabilir olmasının faydalı olduğunu düşünüyorum.

 

Gebelikte en çok okuduğum sayfa www.mumcu.com oldu. Dr. Alper Mumcu Türkiye'de olsaydı kesin kendisini ziyaret ederdim. Sitesinde embriyo gelişimi ile ilgili verdiği bilgilerin neredeyse tamamı bizimle uyumluydu ve çok aydınlatıcı, rahatlatıcı oldu.

 

Gebelikte embriyo gelişimi ile ilgili her şeyi S kendi ulaşabildiği bilimsel kaynaklardan, klinik araştırmalar ve makalelerden takip etti. Ben de ondan öğrendim, kendimi dinledim.

 

Gebelik beslenmesi ile ilgili bir tane kitap okudum ama adını hatırlamıyorum. Sonra kendi beslenme disiplinimi oluşturdum. Bu da basitçe endüstriyel olmayan taze sebze, meyve ve bol bol su tüketmek üzerindeydi.

 

Bebek bakımı ile ilgili İş Bankası Yayınları'nın Doğal Yöntemlerle Bebek ve Çocuk Bakımı kitabını el kitabı yaptım. Bebeğin gelişim basamakları, beslenmesi, uykusu, banyosu, alt değişimi, masajı, evde hazırlanan organik bebek bakım ürünleri ve oyuncaklar gibi bir çok konuda açık, basit fotoğraflı anlatımlar var içerisinde.Çok faydalandım bu kitaptan.

(http://www.idefix.com/kitap/dogal-yontemlerle-bebek-ve-cocuk-bakimi-ansiklopedisi-kim-davies/tanim.asp sid=JB1ROQO87Y2YOL2WPZNW)

 

Bebeğim 6 aylık olduğunda, Tracy Hogg'u keşfettim. Geç olmuştu aslında. Doğumdan önce okumadığıma hep pişmanım. Tracy Hogg bebekleri karakterlerine göre sınıflandırarak beslenme ve uyuma problemlerine çözüm öneriyor, bunun dışında da bir bebeğin kaç aylıkken ne zaman, ne kadar besleneceğini ve uyuyacağını anlatıyor. "Her bebek farklı..." kuramına ben de katılıyorum ancak gerçekten söylediklerinin çoğunu kendi bebeğimin özelliklerini de dikkate alarak uyguladığımda hayatımızda çok şey değişti. Doğumdan önce bu kitap da mutlaka okunmalı ve hesaba katılmalı.

 

Kızım bir yaş civarındayken Sabiha Paktuna Keskin'in Çocuklarla Doğru İletişim kitabını okudum. İnsanın çocuğuna bir birey olarak yaklaşması gerektiğini hatırlatan, empati becerimi geliştiren şeyler öğrendim.

 

Benzer bir kitap da 'Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir'... Montessori sisteminin temel prensiplerini bu kitapta bulabilir, annelik-babalık niteliklerinize katkı sağlayabilirsiniz.

 

Ve elbette internet! Başım sıkışınca bloglara ve paylaşım sitelerine döndüm yüzümü. Bana benzeyen, bugünün koşullarında, Türkiye'de yaşayan anneler neler yapıyor merak ettim.

 

Arkadaşımın bloğu ile başlayayım. http://yazarcizeranne.com/

 

Sonrasında http://www.nurturia.com.tr/

 

Daha sonra da merak ettiklerime bağlı olarak bazen,

 

http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/

http://www.aylinanne.com/

http://gokalpileseyrialem.blogspot.com/

http://www.uzmantv.com/

....

 

E bunları okudum da bitti mi, hayır... Şu anda da Sabiha Paktuna Keskin'in 7/24 Annelik kitabını okuyorum. Ayrıca elimde de uzun bir liste var. Ancak kendi listemi değil, güvendiğim arkadaşımın okuma listesini aşağıda paylaşıyorum.

 

http://yazarcizeranne.com/2012/08/07/son-4-5-senedir-cocuk-meselesine-iliskin-okuduklarim/

 

Benden şimdilik bu kadar...

 

Ocak.2013

 

© 2023 by My site name. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • RSS Classic
bottom of page